Donanımlara Hangi Testleri Uygulamalıyız?

 

Bilgisayarımızı ilk aldığımızda, 2. el alışverişlerde veya bozulan/arızalı parçayı belirlemede çeşitli test programları kullanırız. Bu programlar sayesinde parçaları zorlu koşullarda test ederek herhangi bir problemin olup olmadığını buluruz. Bu yazımızda bilgisayar parçalarına uygulayacağımız testlerden bahsedeceğim. Hazırsanız başlayalım.




1) İŞLEMCİ

a) Aida64 Stres Testi

Aida64, arayüz bakımından gayet güzel, sade ve anlaşılır bir program. Tek panel üzerinden işlemci başta olmak pek çok donanımın sıcaklık gibi bilgilerini görebiliyorsunuz. Bu testi aşağıdaki fotoğraflardaki gibi ayarlayıp 15dk test yapmanızı öneririm.



"Sistem Kararlılık Testi"ne tıklayın.



Çıkan Ekranda işaretlediğim mavi yerdeki tikleri fotoğraftaki gibi ayarlayıp sol alttaki "Start" butonuna basın. Daha sonra grafiğin fotoğrafına göre işlemci sıcaklığını yorumlayın. Eğer kendiniz yorumlayamıyorsanız aşağı kısımdaki yorumlar kısmına fotoğrafı atarsanız yardımcı olabilirim.


Link: Aida64 İndir



2)Ekran Kartı

Ekran karları için Minigli Ekran Kartı Nedir? diye bir yazı hazırlamış ve bazı adımlara değinmiştik. 

a) Furmark Testi

Furmark testi ekran kartınızı %100 yükte çalıştırarak size sıcaklık ve fps gibi bilgileri verir. ekran kartını gerçekten zorlayan bir testtir. 30dk ile 1 saat arasında yapmanız yetecektir. Aşağıdaki adımları izleyerek testi yapabilirsiniz.

Undervolt için FurMark testi nasıl yapılır? | Technopat Sosyal

Monitörünüze uygun seçeneği ve x8MSAA seçeneğini seçerek test yamanızı öneririm.



Daha sonra karşınıza böyle bir ekran gelecek ve test başlayacaktır. 30dk ile 1 saat arasında test yapıp sıcaklık değerlerini gözlemlemenizi tavsiye ederim. Bu bilgileri aşağıdaki grafik ve yukarıdaki yazılardan öğrenebilirsiniz.

Link: Furmark İndir



3)HDD veya SSD

HDD veya SSD'ler bilgisayarımızın depolama araçlarıdır. ütün veriler bu donanımlarda tutulur. HDD ve SSD'leri kontrol etmek için pek çok adım vardır. Zira sağlık, hız gibi verileri gözlemlemek gerekir.

a) HD Tune

Bu Uygulama sayesinde HDD'nizin sağlık durumu, bozuk blok sayısı, hızı gibi etmenleri gözlemleyebilirsiniz.




b)Crystal Disk İnfo ve Crystal Disk Mark

SSD'lerin sağlık ve hız gibi bilgilerini bu uygulamalar sayesinde gözlemleyebilirsiniz. Bunun için ayrıntılı bir yazı hazırlamıştık. Bu nedenle ayrıntılı olarak değinmeyeceğiz. Okumak için tıklayabilirsiniz.







4)RAM'ler

RAM'leri geçici bir depolama alanı olarak nitelendirebiliriz. Az problem çıkarsalarda RAM'leri iyi ve sorunsuz seçmemizde fayda var zira mavi ekran hatalarına sebep olabiliyorlar.


a)Memtest86

Bu program sayesinde RAM'lerinizdeki tüm sorunları görebiliriz. Ancak bu uygulamayı kullanmak için USB'ye ihtiyacımız bulunmakta. USB'ye memtest86'yı şu şekilde hazırlayıp test işlemini gerçekleştirebilirsiniz:

a.1) Memtest86 programını buradan indirin.

a.2)İndirdiğiniz Dosyayı Zip'ten Çıkarın.

a.3)imageUSB yazan öge'yi çalıştırın.

a.4)imageUSB'yi açtıktan sonra USB'nizi bilgisayara takın. (Not: Önceden UCB belleği biçimlendirin)

a.5) Uygulama ekranında “Refresh Drives” seçeneğini seçin. Bunu seçtikten sonra usb belleğimiz ekrana gelecektir. USB belleğimizi seçtip  indirmiş olduğumuz “memtest86-usb.img” dosyasını seçiyoruz-genelde kendisi buluyor-.

a.6)Bütün adımları tamamladıktan sonra "write" tuşuna basıp bitmesini bekliyoruz.

a.7)Bu işlemden sonra bilgisayar yeniden başlatın ve BİOS'tan boot menüsüne girerek USB ile Boot seçeneğini seçin. Daha sonra karşımıza Memtest86'nın menüsü gelecektir.

a.8) Menüden "Start Test" seçeneğini seçerek testi başlatıyoruz.


a.9) Eğer ekrana kırmızı renkli yazılar geldiyse RAM'inizde sorunlar var demektir. Eğer yoksa RAM'leriniz sağlıklıdır.






5)PSU

PSU'ları seçerken kaliteli seçmeniz gerektiğini her PSU'yla alakalı yazımda belirtiyorum. 

a) OCCT Power Testi

OCCT programı aslında çoğu donanımı test etmekte kullanılabilse de ben genellikle PSU'yu test etmekte kullanıyorum. Bu nedenle sizlerin de böyle kullanmanızı tavsiye ediyorum. Bunun için yapmanız gereken OCCT Programını link'ten indirip Power kutucuğuna basarak testi başlatmak. Fakat PSU'nuzun kaliteli olduğuna ve sisteminize yeteceğinden eminseniz yapın. 



Link: OCCT indir


6)KASA

Kasanızı kontrol etmek için bir program yok fakat seçerken hava sirkülasyonu güzel bir kasa bulmanızı tavsiye ederim. Önünün mesh olması ve fanlarının dönüş hızının yüksek olmasına dikkat edin. Aşağıda bulunan fotoğraftaki kasa bir örnek olabilir.






Yazı hakkında yardıma ihtiyacınız varsa yorumlardan bana ulaşabilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkür ederim.





1 Yorumlar

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski