SSD Sağlığı Nasıl Kontrol Edilir?


 SSD'ler uzun ismiyle Solid State Drive bilgisayarlar için özel olarak geliştirilen hızlı ve yeni bir depolama teknolojisidir. İçerisinde hareketli parça bulunmaz. İçerisindeki PCB ve bileşenler yardımıyla depolamayı sağlar. 

 SSD'ler her ne kadar hızlı ve erişim süresi az olsa da sorunlar çıkarabilir. Sorun çıkaran SSD'ler genellikle ucuz olan ürünlerdir. Bu nedenle 1.il disk olarak kullanacağınız SSD'yi düzgün seçmenizi ve bütçenizi iyi ayarlamanızı öneririm. 

 SSD'ler zaman geçtikçe yorulur ve hücrelerini kaybeder. Bu ve buna benzer durumlarda SSD'in performansı ve ömrü azalabilir. Bilgilerimizi önceden güvene almak ve PC'de sorunun SSD'de olup olmadığını anlamanın bir kaç yolu vardır. Dilersen bunlara bakalım:


1)CrystalDiskİnfo

CrystalDiskİnfo güzel ve sade bir arayüze sahip; SSD sağlığı, kullanım değeri, S.M.A.R.T verileri gibi özellikleri görebildiğimiz bir program. Burada dikkat etmemiz gereken şu:

a) SSD sağlığı üreticinin belirttiği TBW değerine göre mi azalmış?




b)S.M.A.R.T verilerinde herhangi bir hata var mı?

  • Critical Warning: SSD'deki kritik hatalar
  • Available Spare Blocks:Bozulan, kenidini kapatan blok sayısı. Bu sayı blok sayısıyla doğru orantılıdır. 100'ün altına düşmesi tavsiye edilmez. Eğer düşerse bilgilerinizi yedeklemenizi ve SSD'nizi değiştirmenizi öneririm. 0'a gelmesi durumunda SSD kendini Salt okunur duruma getirir ve sadece içerisinden veriler alınabilir. 
  • Percentage Lifetime Used: Kullanılan değerin yüzde biçiminden değeri bu kısımda gösterilir. Program SSD sağlığını bu bilgiyi baz alarak gösterir.
  • Data Units Read: SSD'de yapılan toplam okuma değeri
  • Data Units Written:  SSD'de yapılan toplam yazma değeri.
  • Power Cycle Count: SSD kaç defa çalıştırıldı
  • PoweronHoursCount: SSD bugüne kadar kaç saat çalıştı 
  • Unsafe Shutdowns Counts: SSD kullanılırken kaç defa elektrik kesildi.
  • Warning Temperature Time: SSD ne kadar süre boyunca maksimum sıcaklık değerini aştı
  • CriticalTemperatureTime: SSD ne kadar süre kritik sıcaklıkta çalıştı.
  • Warning Temperature Threshold: SSD’nin uyarı vereceği maksimum sıcaklık
  • CriticalTemperatureThreshold: SSD’nin kritik sıcaklık seviyesi. 
  • Grown Bad Block Count: SSD'de oluşan bozuk blok sayısı
  • Total Bytes Written: SSD'de yazılan veri miktarı. TBW


İndirme Linki: CrystalDiskinfo 


2) Hard Disk Sential


CrystalDiskİnfo'ya çok yakın bir program. Yukarıda yazdıklarım aynen geçerli. 2. bir programda da bu verileri görmemizin nedeni yazılımsal bug'ların olmadığına emin olmak.

How to start using Hard Disk Sentinel

İndirme Linki: HardDiskSential



3)CrystalDiskMark


İsminden de anlaşılacağı üzere CrystalDiskİnfo'yla aynı yapımcıya ait. Ama görevleri farklı. CrystalDiskMark SSD veya HDD'mizin hızını ölçmeye yarıyor. Bu sayede üreticinin belirlediği değerlerle kendi SSD'imizin değerlerini karşılaştırabiliyoruz. Örneğin ben ADATA'nın SU750 modelinin 512GB'lık bir SSD'sini kullanmaktayım. Markanın kendi sitesinden ürünü bulduğumda (Link) yazma hızının 550 MB/s yazma hızının ise 520 MB/s olduğunu belitmişler. Kendi SSD'imim CrystalDiskMark sonuçları ise böyle:


Gördüğünüz gibi belirtilen değerlerin üstünde. Zaten kendi SSD'imin ayrıntılı bir incelemesini yapmıştım. İncelemeye gitmek için tıklayabilirsiniz.

İndirme Linki: https://crystalmark.info/en/software/crystaldiskmark/

4) SSD'nin Kendi Yazılımı


Bu adım herkese hitabet etmiyor. Zira her SSD'nin kendi programı olmuyor. Ancak kendi yazılımı olan bir SSD'ye sahipseniz bu yazılımdan da SSD'nin değerlerini kontrol etmenizi öneririm.




Bu yazıyı okursanız basit değerleri okuyabilirsiniz. S.M.A.R.T verilerini anlamadıysanız korkmanıza gerek yok. Yorum yaparsanız yardımcı olmaya çalışırım. Sorunsuz veriler dilerim.












1 Yorumlar

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski