Merhaba. Bu yazımızda piyasaya yeni çıkan ve kağıt üstündeki bilgileriyle oldukça ilgi çeken XPG Pylon modellerinden bahsedeceğiz. " XPG Pylon Alınır Mı? ", " XPG Pylon İç Yapısı Ve Özellikleri Nasıldır? " gibi soruları ele alacağız. Test etmediğim veya testini görmediğim bir ürün fakat kaynaklardan okuduğum bilgileri yorumlayarak size anlatacağım ve genel bir değerlendirme yapmaya çalışacağım. İsterseniz gelin başlayalım!
Korumalar
OVP = Aşırı Voltaj Koruması
OPP = Aşırı Güç Koruması
SCP = Kısa devre koruması
OCP = Aşırı Akım Koruması
UVP = Düşük Gerilim Koruması
OTP = Aşırı Sıcaklık Koruması
NLO = Yüksüz Çalışma
SIP = Ani Akım Koruması
Evet yanlış okumadınız bu PSU'da tam tamına 8 koruma var! Eğer testlerde başarılı iseler bu bütçe için mükemmel bir artı. Gerek aşırı voltaj ve akım gerek sıcaklık gerek düşük voltaj gerek ani akım korumasıyla tam teşkilatlı bir PSU diyebiliriz. Ekstradan akım korumalı priz almak isterseniz buraya tıklayarak yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kapasitörler
Fotoğraf ve sertifikadan görüldüğü üzere ana kapasitör 1 adet. Markası ise Nichicon. Yüksek kalitede 1. kademede bir kapasitör. 2.il kapasitörlere bakarsak CapXon yani 3. kademede bir kapasitör ki bu bütçe için ideal diyebiliriz. Ayrıca filtreleme kısmında 4. kademeden Jun Fun kapasitörler de kullanılmış. XPG kapasitörlerden genel olarak ödün vermemiş diyebiliriz.
Topoloji
Topolojiye baktığımzda çoğu yeni PSU'da olduğu gibi bir APFC devresinden oluşuyor. 1.il tarafta Double Forward bulunurken 2.il tarafta 5 ve 3.3V çıkışları için DC to DC devresi bulunmakta.
Filtreler
Baştaki iki filtrede bulunmakta. Burada da eksik bir şey göremedim.
Yük Testleri
XPG Pylon yük testlerinde de gayet iyi bir iş çıkarmış. Zira çoğu PSU'nun patladığı 3.3V testinde minimum 3.290V değerine düşmüş. +12 ve +5V çıkışları ise belirtilen değerlerin altına düşmemiş. Gayet güzel değerlerler vermiş bulunmakta XPG Pylon. Öyleki High Power Performance GD 750W bile %100 yük altında 3.225V verirken XPG Pylon 3.290V vermiş durumda.
Verimlilik
80 Plus Bronze verimliliğe sahip bir PSU. Genel olarak %85 ila %90 arasında bir verimlilik sağlıyor. Silver'a yakın değerler, overclock yapacaksanız herhangi bir sorun çıkarmayacaktır. Ayrıca çıkış güçlerini aşağıdaki tabloda görebilirsiniz:
Fan ve Gürültü
Fanı "Rifle Bearing Fan" denilen bir fan türü. Bu fan ucuz olan kovanlı yataklardan daha sessiz ve daha pahalı olan bilyalı fanlar kadar uzun ömürlü diyebiliriz. Ortalama bir fan türü. Bu bütçede kullanılması gerçekten ideal olan bir fan türü. Üreticisi Hong Hua denilen bir şirket. Fanın kalite ve türüne bağlı olarak sessiz ve ortalama sıcaklığa sahip bir PSU diyebiliriz. Ortalama 32.25 dB(A) şiddetine sahip. %100 yükte 45.8 dB(A) fakat korkmanıza gerek yok zira %80 yükün altındaki yüklerde genel olarak 30 dB(A) şiddetinde çalışıyor. Genel olarak güzel değerler diyebiliriz.
Hold Up Time ve PWR_OK
Hold-Up Time (ms): 14.2
AC Loss to PWR_OK Hold Up Time (ms): 12.6
PWR_OK Inactive to DC Loss Delay (ms): 1.6
Genel olarak güzel değerler. Hold Up Time ATX standartı olan 17 ms 'in biraz altında fakat çok büyük bir sorun değil. PWR_OK gayet güzel.
Çıkış Kabloları
Çıkıştaki kablolara aşağıdaki görselden ulaşabilirsiniz. Kablo konusunda XPG'in bayağı cömert davrandığını söyleyebiliriz. Zira 450/550W modellerinde dahi 2 PCI-E kablosunun olması, Molex ve SATA kablolarının bol bol bulunması buna örnektir. Kablolama konusunda herhangi bir sıkıntı yaşayacağınızı sanmam.
SONUÇ:
İnternette bulabildiğim 650W'luk modelinin en ucuz fiyatı 560TL; 550W'lık olanı 510Tl. 510TL'ye Zalman Gigamax 550W öneriyorken bu PSU'nun çıkması çok iyi olmuş.
Bu fiyata eğer korumalar doğru ayarlanmışsa çok iyi.
Kullanılan kapasitörler 1. kademe ve 3. kademeden oluşuyor. Genel olarak iyi.
Çıkış Voltajına göre RTX 3060/3060Ti gibi kartlarda kullanılabilir.
Fan ömrü ve gürültüsü oldukça iyi.
Fiyatı ve fiyatına göre sundukları oldukça iyi. Açıkça söylemek gerekirse ben bu kadar beklemiyordum. Fiyatının yeni çıktığı için ucuz olduğunu düşünüyorum. Artık yeni favorim diyebilirim. Kesinlikle öneririm.
KAYNAKLAR:
https://www.xpg.com/en/feature/670/
http://members.cybenetics.report:5050/d/cybenetics_PmN.pdf
Hocam tier listteki bazı b tier modellerle özellikleri aynı olmasına rağmen neden c tier da bulunuyor sizce? Ya da gerçek hakkı c tier mı?
YanıtlaSilHangi liste ve neye göre hazırlanmış?
Silhttps://linustechtips.com/topic/1116640-psucultists-psu-tier-list/
SilAttığınız tier list bayağı uğraşılarak hazırlanmış. Hangi etmenlerin ele alındığına bakarsanız;
Sil1)Korumalar
2)Çıkış Voltajı
3)Tek veya çok kanal
4)Topoloji ve düzenlemeler
5)Dijital parçalar ve Dijital izleme
6)Teknik Özellikler (Ripple,hold up time vb.)
7)Ses, CW, kullanıcı incelemeleri gibi etmenler.
Buna bağlı olarak sizin C tier gördüğünüz bazı modeller diğerlerinden öne çıkıp B tier'de olabiliyor. Tek bir etmen yok çünkü. umarım anlatabilmişimdir.
Yorum Gönder