Merhaba. Bu yazımızda çoğumuzun merak ettiği bir konu olan akım korumalı prizlere değineceğiz. Ne işe yarar, neden kullanmalıyız ve en önemli soru gerçekten işe yarıyorlar mı gibi sorulara cevap arayacağız. İsterseniz gelin başlayalım!
AKIM KORUMALI PRİZ NEDİR?
Dünya'nın her tarafında olduğu gibi elektrik sorunlar sıklıkla yaşanmakta. Bunlarda biri de elektrik gel-gitleri ve dalgalanması. Bu problemlerden doğan yüksek gerilim ve akım elektronik aletlere zarar vermekte. Ayrıca yangın veya cihazın patlaması gibi olaylar da insanların sağlığını önemli ölçüde etkilemekte. Nedeni ise cihazın alabileceği maksimum voltaj ve akım sınırını aşmak. İşte bu sorunlar kurtulmak için biz akım korumalı prizleri kullanıyoruz. Akım korumalı prizler yüksek akım ve voltajda yalıtım görevi görerek cihazları korur fakat düşük voltaj ve akıma karşı bir şey yapmazlar.
AKIM KORUMALI PRİZLER NASIL ÇALIŞIR?
Akım korumalı prizler içerisinde varistör adı verilen bir devre elemanı bulunur. Versistörler normal koşullarda nerdeyse hiç akım çekmezler bu nedenle devreye herhangi bir olumsuz durum oluşturmazlar fakat gerilim değeri varistör'ün gerilim değerinin üstüne çıktığında direncini düşürüp akım çekmeye başlar bu sayede fazla akımı yalıtarak engellemiş olur.
AKIM KORUMALI PRİZLER YILDIRIMLARI ENGELLER Mİ?
Yıldırımları engellemek için paratonerler ve veistörlerin daha gelişmişi olan parfudr'lar bulunur. Bunlar 1. engellemeyi oluştururken kalanı akım korumalı prizler engeller. Bu nedenle tek başına kullanıldıklarında engellemeleri zorlaşır.
AKIM KORUMALI PRİZ ÇEŞİTLERİ
Giriş sayısına bağlı:
Gerekli olan giriş sayısına göre örneğin 2'li, 3'lü, 4'lü prizler veya USB port içeren prizler
Zaman ayarlı;
İçerisinde saat modülü bulunan ve ayarlanan saatte veya süre boyunca elektriği kesen prizler
Akıllı Prizler;
Bu prizleri uzaktan telefon veya kumanda vasıtasıyla kontrol edebilirsiniz.
ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
1) Malzeme Kalitesi
2)Fiyat/Performans
3)Değerler(jule, pik değerleri vb.)
4)Led Işıklı Modeller
5)Ekstra İhtiyaca Göre Modeller
6)Marka
Yukarıdaki kriterlere bağlı olarak akım korumalı priz seçmek gerekir. Ayrıntıya inmek gerekirse;
Malzeme kalitesi ve dolayısıyla değerle önem arz ediyor. Akım Korumalı Prizlerde Jule değeri önemlidir çünkü prizin ömrünü belirtiyor. Jule değerinin fazla olması daha dayanıklı ve uzun ömürlü olduğunu ifade etmekte. Pik gerilimi ise cihazların zarar görmeden maksimum kaç volt çekebileceğini gösterir. Yine değeri yüksek olması iyidir.
Dış kısmın ve kabloların kaliteli olduğuna emin olun. Elektrik kaçması gibi problemlerle karşılaşmanızı önler. Led ışıklı modeller ise akım korumanın çalışıp çalışmadığını gösterir. Marka olarak ise Viko, Philips, Tunçmatik, Schneider gibi markaları tercih etmenizde fayda var.
AKIM KORUMALI PRİZLERE HER CİHAZ TAKILIR MI?
Rezistans içeren cihazları örneğin fırın, ütü, tost makinesi gibi cihazlar akım korumalı prizlere takmamalıyız. Ancak elektronik bazlı cihazları örneğin bilgisayar, telefon, tablet, televizyon gibi cihazları akım korumalı prize takmalıyız.
AKIM KORUMALI PRİZ ÖNERİSİ:
Burada bütçeye göre önermek mantıklı olabilirdi ama ben bir kaç tane orta bütçeli akım korumalı priz önereceğim. Aşağıdaki prizleri inceleyebilirsiniz:
tunçmatik markasının çok şikayeti var dikkatli olun
YanıtlaSilŞikayetvar sitesinde şikayetler mevcut fakat genel kullanıcı kitlesi memnun ve ben değerler ve kullanıcı memnuniyeti iyi bir akım korumalı priz seçmeye çalıştım. Uyarı için teşekkürler.Türkiye merkezli bir firma olduğundan garantide de sorun çıkacağını sanmam.
Silbunu görünce korktum
Silhttps://www.sikayetvar.com/tuncmatik/tuncmatik-sozde-yuksek-akim-onleyici-cihaz-buzdolabi-ve-camasir-makinesini-yakti
Evet alırken dikkat etmek gerekiyor. Bazen de satıcılar yanlış bilgi verdiğinden bu tip olaylar olabiliyor.
SilBenim attığım linkteki ürünün 96 yorumu var ve genel olarak iyi. Yazıda bahsettiğim gibi değerlere bakmak lazım ve rezistans içeren cihazları takmamak lazım.
Yorum Gönder