Merhaba. Bu yazımızda AMD ryzen kullanıcılarının sıklıkla merak ettiği "overclock" kısaca "OC" nasıl yapılır ve zararı var mıdır gibi konuları ele alacağız. İsterseniz gelin başlayalım!
ÖN BİLGİLER VE TERİMLER
Ghz= İşlemcinin Saat Frekans Birimi
Voltaj= İki nokta arasındaki potansiyel elektriksel fark
Base Clock= Ana saat hızı
Boost Clock= Maksimum saat hızı
İşlemciler genellikle üreticinin belirlemiş olduğu base clock ile boost clock değerleri arasında frekans verirler. İşlemcileri OC yaparken Ghz yükseltme işlemini yaparız. Bunu yaparken işlemcini enerji tüketimi artar. Bu nedenle voltaj miktarını da ayarlamamız gerekir.
OVERCLOCK NEDİR?
Overclock, Türkçesiyle "hız aşırtma" işlemcinin maksimum Ghz Değerinini aşarak işlemcinin saf performansını arttırmaya denir. Örneğin r5 3500x'ein maksimum Ghz değeri 4.1'ken siz bunu voltajı ayarlayarak 4.2Ghz yaparsanız OC yapmış olursunuz ve daha çok performans elde edersiniz.
OVERCLOCK ZARARLI MIDIR? İŞLEMCİNİN ÖMRÜNÜ KISALTIR MI?
Eğer absürt değerlerle overclock yapmıyorsanız ve yaptığınız overclock için soğutucunuz yetiyorsa bu işlem işlemcinize zarar vermez. Hatta stabil değerlerde kalıp sürekli frekans değiştirmediği için stabilitesini arttırabilir. Eğer soğutucunuza güveniyorsanız yapmanızı tavsiye ederim.
OVERCLOCK İŞLEMCİYİ GARANTİ DIŞI BIRAKIR MI?
Bu soru çoğu insanın kafasına takılan belki overlock yapılmasını engelleyen bir soru. Bu soruyu kısaca cevaplayacak olursak; hayır garanti dışı bırakmaz.
İşlemciler belki de sistemin yıllar içinde en az bozulan parçasıdır diyebiliriz. Ayrıca yapılan overclock işlemleri anakart üzerinde kalır. Yani siz işlemciyi garantiye gönderdiğinizde sizin overclock yapıp yapmadığınızı kolay kolay anlayamazlar. Zaten sağlıklı yapılan bir overclokc işlemciyi bozmaz.
OVERCLOCK İÇİN NE GEREKLİ?
AMD anakartlarda overclock yapmak için "A" serisi dışında bir anakarta ve yapmak istediğiniz overclock değerlerine göre bir soğutucuya ihtiyacınız var. Bu soğutucu işlemciyle birlikte gelen stock soğutucu da olabilir ancak yapabileceğiniz overclock değerleri daha az olmaktadır.
OVERCLOCK NASIL YAPILIR?
Evet belki de en önemli ve ayrıntıya gireceğimiz kısım burası olabilir. Ben kendi işlemcime(ryzen 5 3500x) stock soğutucu ile overclock yaptım fakat çıktığım değerler ve sıcaklıklar soğutucu alındığında daha iyi olacaktır.
Burada kullanacağımız 2 uygulama bulunmakta
1)Aida64
2)Ryzen Master
Aida64 programının indirme linki ve kullanımını bu yazımızda anlatmıştık. Aida 64 testini Overclock değerlerimizin sıkıntılı olup olmayacağını anlamak için kullanacağız.
Ryzen Master programını ise süreci hızlandırmak için değerleri girip stres testinde geçrse BİOS'a gireceğiz.
Overclock değerleri her işlemcide farklıdır çünkü tükettikleri güç ve silikon kalitesi işlemciden işlemciye fark eder. Bunun için değerleri denememiz gerekir. İlk yapmanız gereken işlemciniz boost frekansını öğrenip bu boost frekansı sabit ve minimum voltaja sabitlemek. Örneğin benim işlemcimin boost frekansı 4.1Ghz. Bu 4.1Ghz'i minimum 1.2V'a sabitlediğimi düşünelim. Bu değerleri ryzen mastera girdikten sonra yapmamız gereken stres testi yapacağız. Eğer mavi ekran yerseniz voltajı +0,150V arttırıp tekrar stres testine sokun eğer mavi ekran yemediyseniz 0,150V düşürerek tekrar deneyin. Minimum voltajı bulduktan sonra 0,5Ghz arttırıp voltajı yine 0,150V arttırıp stres testine sokarak mavi ekran gelip gelmeyeceğine bakın. Bu işlemleri yaparken sıcaklık takibini de iyi yapmanız gerekiyor. İşlemcinizin sıcaklığı 85 dereceyi aşarsa testi bitirip daha düşük sıcaklıktaki bir değere alın.
Evet yukarıdaki işlemleri yapı stabil değerleri bulup overclock yaptıktan sonra yapmamız gerekn bu değerleri BİOS'a girmek. Bunu için;
1) Bios'u açın
2) F7 tuşuna basarak advanced moda geçin
3) Ai Tweaker/Voltage settings/OC setting/M.I.T tarzı bir menüyü bularak girin
4) CPU Core Voltage:
CPU Core Speed/Ratio:
kısımlarına bulduğunuz stabil değerleri yazın. Fakat bu kısımda core speed/ratio kısmıı örneğin 4.1Ghz yapmak istiyorsanız 41.00 yazmalısınız
5) F10 tuşuna basarak kaydedip çıkın.
Bu işlemleri yaptığınızda overclock yapmış oluyorsunuz. Deneme-yanılma yoluyla yapılacak bir işlem olduğundan biraz vakit alabiliyor. Overclock hakkında herhangi bir sorunuz varsa yorumalr kısmında bana ulaşabilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Güzel yazı olmuş
YanıtlaSilHiç bir yerde bulunamayacak bilgiler. Detaylı ve anlaşılır anlatım. Eline sağlık.
YanıtlaSilGüzel rehber eline sağlık
YanıtlaSilTeşekkürler. Herhangi bir sorun olursa yazabilirsiniz :)
Sil3500x İşlemci için aktif olarak bu voltaj değerlerini mi kullanıyorsun?
YanıtlaSilEvet. İşlemcimin CTR test sonucu Bronze. 1.1125V 4.0Ghz kullanmaktayım. Aida64 stres testinde 63-64derece gördüm maksimum oyunlarda 55-60 derece arası oluyor. Srok soğutucu kullanıyorum.
SilSıvı soğutucu kullanıyorum discord adresin var mı acaba? en iyi değerleri bulmak istiyorum işlemci için.
SilDiscord yok maalesef. Sıvı soğutucunuz nedir?
SilAyrıca CTR testindeki sonucunuz nedir?
SilCooler Master MasterLiquid ML120L V2 Soğutucu. Aida ile stres testinde ocsiz max 46 görüyor. Pek fazla kalabalık yapmaması için discord önermiştim. Farklı sosyal medya hesaplarınız var ise ulaşmam için verebilirseniz sevinirim. Ek olarak ana kartın kendi CPB ayarını kapattım ani yükselişlerinden dolayı. Bu yüzden manuel yapmayı tercih edeceğim
Sil4100 mhz 1.025 v ile 20 dakika stress testinde max 55 dereceyi gördü. 4200 yapıp denediğimde mavi ekran verdi. şimdi voltajı arttırıp deneyeceğim
SilDeğerler güzel. daha yavaş arttırmanızı tavsiye ederim. 1.0775 4.2Ghz deneyin ve her mavi ekranda 0.025V arttırın.
SilCooler Master MasterLiquid ML120L V2 Soğutucu. Aida ile stres testinde ocsiz max 46 görüyor. Pek fazla kalabalık yapmaması için discord önermiştim. Farklı sosyal medya hesaplarınız var ise ulaşmam için verebilirseniz sevinirim. Ek olarak ana kartın kendi CPB ayarını kapattım ani yükselişlerinden dolayı. Bu yüzden manuel yapmayı tercih edeceğim
YanıtlaSilYorum Gönder