Merhabalar. Bu yazımızda bazı arkadaşlardan gelen istekler ve sorular üzerine soru-cevap şeklinde bir yazı yazmaya karar verdim. Eğer sizin de sorularınız olursa yorumlara yazabilirsiniz. İsterseniz başlayalım!
1) Sertifika nedir? Her 80+ PSU iyi midir? Sertifikasız olursa ne olur?
Sertifika verimlilikle alakalı. Anlayacağın çektiği gücün belirli bir kısmını ısıya dönüştürüyor ne kadar fazla kayıp olursa o kadar kötü. Bu da malzeme kalitesiyle doğru orantılı. Fakat her sertifikalı PSU iyidir diyemeyiz. Sertifika belirlenirken belirli kullanımlarda ne kadar güç sağlayabildiğine bakılır. Sertifika ne kadar düşükse daha fazla enerjiyle iş yapar. Aşağıdaki tablodan ulaşabilirsin:
2) Grup düzenlemesi nedir? Hangi modellerde bulunur?
Grup düzenlemesi +5 ve +12V'un beraber düzenlenmesine verilen isimdir. Kimi yerde dünyanın sonu gibi anlatılsa da ucuz PSU'larda maalesef başka seçenek yok. Anlayabilmenin basit bir yolu var. Eğer 2. bölgede 2 adet bobin varsa düzenlemelidir diyebiliriz.
3) Multi-single rail nedir?
Yalnızca bir adet OCP devresi içeren PSU'lara single rail yani tek ray denilirken; birden fazla OCP devresi içerenlere multi rail yani çoklu ray deniliyor. Bu eskiden İntel'in şart koştuğu bir özellikti fakat günümüzde bakılması gereken bir özellik değil.
4) Modüler Nedir?
Modüler kabloların takılıp çıkarılmasıyla ilgili. Modülerlik yarı modüler ve tam modüler olarak ayrılıyor. Yarı modüler güç kaynaklarında anakart ve işlemci güç kablosu çıkarılamazken diğer kabloları takıp çıkarabilmek mümkün.
Tam modülerde ise tüm kabloları çıkarıp takmak mümkün. Modülerliğin olmasının en büyük özelliği kablo karmaşasını etkilemesi. Örnek vermek gerekirse;
Tam modüler bir PSU;
5) Plug load nedir?
AC ile çalışan cihazların fişten çektiği enerji diye tanımlayabiliriz.
6) 3.3 ve 5V kanalları hangi bileşenlere güç sağlar? 500W PSU'da 12V kanalında 450W verirse geri kalan 50W nereye gidiyor?
3.3 ve 5V çıkışları Ram, SSD, HDD vb. donanımlara güç sağlar. İkinci soruya gelecek olursak bu fark yukarıda da bahsettiğim gibi verimlilikle ilgili. Bu kaybın nedeni ise ısınma ile enerjinin gitmesi.
7) Double Forward, LLC vb. nedir? Kaç çeşit vardır?
Bunlar hakkındaki yazıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz :)
Güç Kaynaklarında / PSU'larda Topolojiler
8) Kapasitör markaları hangileridir? Kalitesi nasıl anlaşılır?
Kaliteli kapasitör markaları genellikle belirlidir. Ancak sadece kapasitör markasına bakarak PSU alınmaz. Bütün bileşenler ve PSU'nun testlerine de bakmak gerekir. Ayrıca ana kapasitörün/kapasitörlerin 105 °C olması önemlidir.
9) Ripple nedir?
Ripple'a elektriksel dalgalanma diyebiliriz. Yüksek ripple yüksek dalgalanma demek. Bu filtrelemenin kalitesiyle de alakalı.
10) Ani akım nedir?
İsmi üzerinde aniden gelen akım. Daha detaylı açıklamak gerekirse; PSU'larda büyük ana kapasitörler bulunur. PSU ilk çalıştığında bu kapasitörler büyük bir akım oluşturur. Buna ani akım diyor. Röle/sigortaların atması veya bileşenlere zarar verebilir.
11) Voltaj regülasyonu nedir?
PSU'nun farklı yükler altında verdiği çıkış değerlerini sistemi zarar vermeyecek düzeyde tutmasına denir PSU'nun çeşitli yükler altında sabit voltaj vermesi gerekir. Örneğin %80'de olsa %10'da olsa +12V çıkışından ortalama 12V verebilmeli.
12) EMC nedir?
Elektromanyetik Uyumluluk. Ülkeden ülkeye değişebiliyor. PSU'larda buna dair sertifika bulunur.
13) İlk Güç Kaynağını kim yaptı?
Tarihe baktığımızda güç kaynağı olarak sayılabilecek ilk buluşu Alessandro Volta yapmıştır. Volta bazı kimyasal aktivitelerin elektrik enerjisi üretebildiğini keşfetmiş ve "Volta pili"ni icat etmiştir. Sonrasında ise William Stanley AC gücünde trafolar geliştirmiş ve döneminin en kusursuz transformatörünü yapmıştır. Bu nedenle daha gelişmiş ve AC akımı içeren güç kaynağını Stanley yapmıştır diyebiliriz.
Okuduğunuz için teşekkür ederim. Eğer böyle soru-cevap yazıları istiyorsanız yorumlara istek veya sorularınız yazabilirsiniz.
Mükemmel olmuş, tebrikler.
YanıtlaSilYorum Gönder